De hernieuwde daling van olieprijzen sinds de zomer van 2015 heeft grote gevolgen voor tal van andere prijzen: van de hypotheekrente en benzineprijzen tot aandelen- en valutakoersen.

De wereld zwemt in de olie, dankzij een ongekende machtsstrijd tussen de sjeiks uit het Midden-Oosten en schalie-olieproducenten uit de Verenigde Staten.

Kort gezegd: Saudi-Arabië heeft als aanvoerder van landenclub Opec besloot de oliekraan wijd open te houden. De Saudi’s kunnen extreem goedkoop produceren en hopen zo concurrenten die hogere productiekosten hebben uit de markt te drukken.

Dit is het gevolg (klik voor uitvergroting grafiek hieronder):

brent olie

Sinds medio dit jaar is de olieprijs opnieuw fors gedaald van een niveau van 65 dollar per vat tot minder dan 40 dollar per vat. En dat heeft gevolgen voor tal van andere prijzen.

1)Benzine goedkoper

Aan de pomp zijn benzine- en dieselprijzen de afgelopen maanden gezakt. Hoewel benzineprijzen voor twee derde worden bepaald door belastingen en bij productprijzen van ruwe olie ook valuta-effecten meespelen, is de gemiddelde pompprijs van benzine sinds medio dit jaar toch zo'n 20 cent per liter gedaald.

(klik voor uitvergroting)

pompprijzen

2)Inflatie en rente: hypotheekrente daalt

Brandstofprijzen wegen flink mee in het mandje van goederen waarop de gemiddelde prijsontwikkeling wordt gebaseerd. Mede door de daling van benzine- en dieselprijzen is de gemiddelde inflatie in Nederland sinds de zomer weer onder de 1 procent gezakt.

(klik voor uitvergroting)

inflatie

De lage inflatie in Nederland en andere eurolanden heeft ervoor gezorgd dat de Europese Centrale Bank de geldkraan wijd open houdt. Door het opkopen van obligatieleningen met verse euro's drukt de ECB rentetarieven op de kapitaalmarkt en dat werkt ook door op hypotheekrentes. Vooral langlopende hypotheekrentes zijn weer tot bodemniveaus gezakt.

(klik voor uitvergroting; bron: De Hypotheekshop, 9 dec. 2015)

hypotheekrente

3)Aandelen: oliefondsen zetten beurs onder druk

Op de beurs zorgt de daling van olieprijzen voor stevige koersdalingen van producenten van olie en gas zoals Shell. Aangezien Shell een zwaargewicht is in de AEX-Index, verloor de Amsterdamse hoofdindex de afgelopen weken fors terrein

shell en aex

4)Valuta van olielanden onder druk

Voor landen die veel olie en gas winnen, heeft de lage olieprijs invloed op de inkomsten van de staat. De mindere vooruitzichten voor onder meer Rusland en Noorwegen zetten de valuta van deze landen onder druk.

Zowel de roebel als de Noorse kroon zijn in waarde gedaald ten opzichte van de euro. Voor Nederlandse vakantiegangers die een tripje naar Noorwegen willen maken pakt dat voordelig uit.

(Aantal euro per roebel; bron: ECB)

ECBExchangeRateRUBvsEUR_14-06-2015_15-12-2015

(aantal euro per Noorse kroon; bron: ECB)

ECBExchangeRateNOKvsEUR_14-06-2015_15-12-2015

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl